KAPİDER Derneği Sitesine Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ICD HAKKINDA BİLİNMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aşağa gitmek

ICD HAKKINDA BİLİNMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Empty ICD HAKKINDA BİLİNMESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mesaj  mustafaesenduran Cuma Mayıs 23, 2008 2:13 pm

OTOMATİK KALP İÇİ DEFİBRİLATÖR (ICD)

Ani ölümlere sebeb olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler takikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır. Aygıtın iki parçası vardır.

Ana bölüm(Jeneratör): Cerrahi bir girişimle göğüs kasının içinde oluşturulan cep şeklinde bir yuvaya yerleştirilir. Uzun ömürlü bir pille çalışan, küçük ama değişik görevler için programlanabilen bir bilgisayardır. 125 - 180 gr ağırlıkta bir çakmak büyüklüğündedir.Kalp atımlarını sürekli izler, doktorun yaptığı programa göre gerektiğinde tedavi yapar. Ölümcül bir aritmi hissettiğinde ya şok vererek, ya da nabız sayısını istenilen normal düzeye getirerek hastaya yardımcı olur. Bütün bu olanları belleğinde saklayarak, ilerde doktorun olan bitenden bilgi sahibi olmasını sağlar.Doktorlar da bu bilgilere göre tedavi programını düzenlerler.

Elektrotlar(leads): Her elektrodun bir ucu jeneratöre, diğer ucu ya kalp içinde, ya da kalbe yakın bir bölgede cilt altındadır.Kalp sinyallerini jeneratöre; gerektiğinde jeneratörün verdiği elektrik enerjisini kalbe iletirler. İki tipi vardır:

Kalp içi elektrot(İntrakardiyak elektrot,Transvenöz elektrot): Köprücük kemiği altındaki büyük toplar damar aracılığıyla sağ karıncık içine yerleştirilir.

Deri altı elektrot(Subkütan elektrot):Kalbe yakın bir bölgede cit altına yerleştirilirler.

Kliniklerde, ICD’yi test etmek ve gerekli tedavi programlarını ICD ye vermek için bir Program Bilgisayarı vardır. ICD’nin jeneratör parçasındaki bilgisayar ile bu program bilgisayarı arasındaki bağlantı, TV’lerin uzaktan kumanda sistemine benzer şekilde telemetrik radyo-frekans dalgaları aracılğıyla kurulur. Doktor istediği bilgileri, bilgisayar çıktısı olarak yazıcıdan alarak, hastasının ritm durumu ve son kontroldan bu yana olup bitenleri inceler. Gerek görürse, ICD'e önceden yüklediği tedavi programında değişiklikler yapar.

ICD taşıyan hastalar, aygıtın güvenli çalışması için şu noktalara dikkat etmelidirler:

Doktorunuz izin verinceye kadar ağır şeyler kaldırmayın, aşırı kol hareketlerinden sakının.
Göğsünüze darbe gelmesin.
Araç kullanmanız gerekiyorsa hem sizin, hem de aracınızdaki diğer kişilerin güvenliği için doktorunuzun fikrini alın.
Kuvvetli mıknatıslardan uzak durun .Bunlar aygıtınızın çalışmasını durdurabilir.
Havaalanlarındaki manyetik taracıya girmeyin.
Kullandığınız elektirikli aletleri topraklanmış prizlerle kullanın.
Hoparlörler,müzik sistemi kolonları gibi manyetik alan yaratan aygıtlara 30 cm den fazla yaklaşmayın.
Sellüler telefon(Cep telefonu) kullanmayın. Yanınızda taşımayın. Mutlaka görüşme yapmanız gerekiyorsa, ICD'in bulunduğu yerin aksi tarafındaki kulağınızı kullanın.
Kablosuz diğer telefonlar, kişisel bilgisayarlar sakıncalı değildir.
Bir tıbbi görüntüleme yöntemi olan Manyetik Rezonans(MR), ICD taşıyan hastalara yapılamaz. ICD taşıyanlar MR yapılan odaya dahi girmemelidir.
Diatermi tedavisi, ICD taşıyan hastalarda yapılamaz.
ICD taşıyan hasta kendisine verilen "Tanıtma Kartı"nı sürekli yanında taşımalıdır. İlgili doktorlarının telefonları da bu karta yazılmış olmalıdır.

mustafaesenduran

Mesaj Sayısı : 8
Kayıt tarihi : 23/05/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz